4. korak: Zakaj je 5 tudi v prehrani odlična ocena?

Kakšne zdravstvene težave ste odpravili s spremenjeno prehrano? Kako in v kolikšni meri ste spremenili prehranjevalne navade?

Moderatorji: MAJA, Marsy

4. korak: Zakaj je 5 tudi v prehrani odlična ocena?

OdgovorNapisal/-a MAJA » 30. maj 2010 13:22

Lepo pozdravljeni še zadnjič v letošnji pomladi!

Naš skupni trud za zdravje se zavzeto širi, saj vsak teden prejmemo več prošenj z elektronskimi naslovi, ki naj jih še dodamo na našo mailing listo. Zato vam še tukaj sporočam, da se lahko vsak SAM naroči na prejemanje novosti oz. lahko za vaše prijatelje poskrbite tudi sami s klikom SEM.

Za tiste, ki prvič spremljate naše oglašanje, naj vam na kratko predstavim naš projekt, ki je nastal s pobudo bralcev spletne strani http://www.zdravje-zabava.com. Namen projekta je po postopnih korakih pridobiti zdrave prehranjevalne navade in se naučiti pridobiti in ohraniti dobro počutje. Do danes nas je že kar precej zelo uspešnih v izvajanju naslednjih nalog:
1. Naučili smo se piti vodo
2. Začeli smo zajtrkovati
3. Po najboljših močeh se trudimo, da svojemu telesu pomagamo izločati odpadne snovi

Nekateri so bolj neučakani in so že nekaj korakov pred vami. So namreč tako zavzeti, da so naju prosili za osebno svetovanje. Prav vsi po vrsti so največji napredek opazili po spremembi, ki je današnja tema, in so naravnost osupli nad posledicami. Ko sva jim s Tomažem pripravila jedilnik, je marsikdo podvomil, da bi na tak način lahko prišel do boljšega počutja in vitkega stasa - kvečjemu prej obratno. A tudi največji dvomljivci so presenetili sami sebe in ti so predlagali, naj obširneje obrazložimo, kako in zakaj moramo jesti, da bodo to lahko posredovali tudi svojim prijateljem. Zato vsi, ki ste se na novo pridružili prebiranju napotkov in sodelovanju v našem projektu, prav lepo pozdravljeni in dobrodošli.

Tokrat se bomo zamislili o tem, KOLIKOKRAT dnevno je treba JESTI? Odgovor se glasi: VSAJ PETKRAT.

Veliko ljudi poznam in priznam, da sem bila tudi sama med njimi, ki živijo v strahu, da se bodo zredili ali bi pa radi shujšali. Zato se trudijo zaužiti čim manj obrokov, seveda s čim manjšo količino hrane. Nekateri smo že spoznali, da je to največja napaka. Ko izpuščamo obroke, svojemu organizmu ne dovajamo dovolj energije – z drugo besedo - goriva.
Telesu tako začne primanjkovati energije in mora začeti delovati kar se da varčno. Le tako nekako zdrži do naslednjega obroka, ne da bi padli v komo. Mogoče bo situacija bolj razumljiva v konkretni primerjavi z delovanjem avtomobila:

Ko na armaturi posveti lučka za 'rezervo', nam je popolnoma jasno, da bomo morali kmalu dotočiti gorivo. Če je naslednja bencinska črpalka zelo oddaljena, sklenemo voziti kar se da varčno, da ne bi obstali na cesti. Vozimo seveda tako, da je poraba goriva čim manjša (počasneje, ne prehitevamo, zmerno pospešujemo…), saj bomo na ta način prevozili kak kilometer več kot z dinamično vožnjo.
Skrb voznika lahko primerjamo s trudom našega telesa po izpuščenem obroku:
Telo se trudi delovati čim bolj počasi, da se energija zadnjega obroka porablja čim dlje časa. Seveda upočasnjeno delovanje telesa mi dobro zaznamo: postanemo zaspani, brezvoljni, utrujeni, počasni, nervozni – dokaj neprijazni za svojo okolico.

Ampak ko se v avtomobilu prižge lučka, ki kaže na rezervo, točno vemo, da se bomo kmalu dotočili gorivo. Niti na kraj pameti nam ne pade, da bi poskusili prevoziti še 200 km – »saj se bo mogoče tokrat šlo«. Avtu torej brez pomisleka priskrbimo 'obrok', ki ga potrebuje. Zase nam pa pogosto ni mar.

Razmišljajmo dalje: ko avtomobilu zmanjka goriva, se preprosto ustavi in nas prisili k ukrepanju. Naše telo je v primerjavi z avtomobilom veliko bolj izpopolnjen motor. Ko mu zmanjka goriva, se ne ustavi, temveč še vedno deluje, vendar v 'izrednih razmerah'. Veliko ljudi na to ne polaga pozornosti in to sposobnost nevede izkorišča – saj se ne zavedajo posledic!

Telo začne črpati energijo tam, kjer jo lahko vzame. Na našo žalost se ne loti maščobnih oblog. To bi bil v tem trenutku prezahteven proces, saj zahteva veliko energije, te pa naše telo trenutno ne premore. Zato v večji meri črpa hranila od drugod, kjer jih lahko vzame z manj truda (npr. mišice) in se ne utruja še dodatno s 'kurjenjem' maščob.

Pomni: ČE JEMO MANJ KOT POTREBUJEMO, TELO NE BO MAŠČOB PORABLJALO, TEMVEČ JIH BO USTVARJALO.

Pozor: beseda 'potrebujemo' ima popolnoma drug pomen kot beseda 'porabimo'!

Žal to še ni vse. Ko izpustimo obrok, nam krvni sladkor upade in poloti se nas lakota. Ti napadi lakote so prav neugodni, saj imajo logične posledice:
a) Napad lakote z željo po sladkem (oz. ogljikovih hidratih), da bi čim hitreje popravili prenizek nivo krvnega sladkorja. Zato po celem dnevu brez
hrane navadno nimamo želje po kakšni cvetači s čičeriko, ampak po čem sladkem.

b) Lakota je tako neustavljiva, da pojemo precej več, kot potrebujemo in porabimo.

c) Ker se naše telo bori s pomanjkanjem, je vsak trenutek v pripravljenosti, da morebitne viške energije po obroku TAKOJ SHRANI V MAŠČOBNE ZALOGE.
Začne se dogajati, da zaužijemo dnevno dokaj malo kalorij, kljub temu pa se zelo hitro redimo.

d) Po preobilnem (ali sladkem) obroku nam krvni sladkor iz prenizkega poraste preveč. Povišan krvni sladkor predstavlja nevarnost našemu ožilju,
zato ga organizem z udarno akcijo zniža. Ker se to zgodi zelo na hitro, se krvni sladkor zniža preveč in spet smo na začetku: sledi nov napad lakote,
temu pa nov 'dvig cukra' in s tem nastanek novih zalog podkožnega maščevja.

Po nekaj tednih ali mesecih (celo letih) takšnega načina prehranjevanja začutimo nelagodje ob zapenjanju pasu, saj se shranjevanje zalog začenja opažati tudi navzven. Kako največkrat odreagiramo? Jemo še manj(krat) in vso situacijo samo še poslabšamo.

Za zgled si lahko vzamemo živali ali dojenčke. Ti so sposobni začutiti potrebe svojega telesa, mi pa smo ga sposobni popolnoma prezreti in zatreti z raznimi poživili.

Pomni: REDNI OBROKI SO POMEMBNO PRAVILO:
Naj bodo enakomerno razporejeni od jutra do večera (vsake 2 do 3 ure).
Zajtrk je najpomembnejši obrok (najkasneje 30 minut po tem, ko vstanemo).

Prav je, da se organiziramo in začnemo jesti vsaj petkrat dnevno. Ni pa popolnoma vseeno, KAJ pojemo. Če bomo jedli neraznoliko hrano (npr. cel dan samo riževe vaflje – kar je že kar moda), bo telo zahtevalo tudi druga hranila in povečal se nam bo apetit. Zgodilo se bo, da bomo ves čas lačni in ves dan z mislimi pri hrani.

Zato moramo težiti k temu, da so naši obroki redni in uravnoteženi. Ko telo ne občuti pomanjkanja po nobenem hranilu, vitaminu, mineralu ali vodi, se lahko vzpostavi ravnovesje vseh snovi. To pomeni, da telo sprosti tudi tiste zaloge, ki jih je ustvarilo za 'težke čase' in zgodi se, da shujšamo, pa čeprav nismo lačni, imamo energijo od jutra do večera, dober imunski sistem in tudi razpoloženje nam ne niha iz ure v uro.

POVZETEK:

Zaradi nerednih obrokov telo začne delovati počasneje:
• upočasni se presnova (počasnejša poraba kalorij – začnemo se rediti)
• prebava se poleni
• postanemo utrujeni, brezvoljni, zaspani; vstanemo še bolj utrujeni, kot smo šli spat
• krvni sladkor nam nevarno niha, kar vodi v napade lakote in odvisnost od sladkorja ter poživil
• telo začne z vsem možnim trudom shranjevati zaloge – zelo hitro narašča % telesne maščobe

Z rednimi obroki (največ 4 ure razmika med dvema obrokoma) dosežemo naslednje:
• imamo zadosti energije od jutra do večera,
• presnova se pospeši (telo zmore predelati tudi morebitne viške kalorij),
• ni napadov lakote,
• prebava je redna in urejena (večkrat dnevno velika potreba),
• telo nima potrebe po ustvarjanju maščobnih zalog, zato se % telesne maščobe zmanjša.

Ko sem bila sama na tem, da sem spoznala, kako škodujem sebi z izpuščanjem obrokov (prvi obrok sem zaužila po 14. uri in posledično me do večera nobena hrana ni mogla nasititi), je bil cel projekt, kaj jesti takrat, ko sem na predavanjih in ni časa za pripravo nekega uravnoteženega obroka ter so pri roki le sladkarije iz avtomata.

Težko mi je bilo iti prek predsodkov o nadomestilih obrokov, a sem jim dala priložnost. Iskala sem in preizkušala vse mogoče, kar mi je kdo priporočil. Nazadnje so se Herbalife proteinske ploščice in napitek Formula 1 izkazali kot odlična izbira. Zdaj si na ta način že sedmo leto naša družina in mnogi prijatelji pomagamo zapolniti svoje 'prehrambene luknje' v časovni stiski in smo več kot zadovoljni.

Izpostavila bom le najbolj očitne prednosti uporabe omenjenih izdelkov:

• Hitra in enostavna priprava – ne izgubljamo časa s kuhanjem ali čakanjem v vrstah po trgovinah, pekarnah ali menzah. Tako si lahko privoščimo sproščujoč sprehod na svežem zraku in se umirjeni vrnemo na delovno mesto.

• Vedno pri roki – ni potrebno shranjevanje v hladilniku ali pogrevanje.

• Zavzamejo malo prostora – proteinska ploščica gre prav v vsak žep ali torbico, ne potrebujemo velikih torb z raznimi posodami.

• Brezskrbno si zagotovimo uravnotežen obrok, saj so za sestavo poskrbeli vrhunsko usposobljeni ljudje, ki so v svetu zdravnikov in znanstvenikov zelo cenjeni
(izdelke redno temeljito preverjajo in testirajo že 30 let po celem svetu - odkar so na tržišču)

• Brez večjega truda si zagotovimo energijo in s tem dobro voljo za ves dan. Spotoma prihranimo še čas in denar (cena obroka se giblje med 1 in 2 €).

Bi tudi vam prav prišla takšna pomoč, da si zagotovite redne obroke? Morda potrebujete jedilnik, ki je prilagojen prav vašemu osebnemu delavniku? Vse to lahko hitro uredimo, le svoj kontakt nama pošljite s klikom sem.

Sicer pa še naprej skrbite za svoje zdravje in se beremo naslednji mesec!
MAJA

Re: 4. korak: Zakaj je 5 tudi v prehrani odlična ocena?

OdgovorNapisal/-a Claudy » 06. jul 2010 22:15

Se bom še jaz oglasila ker že od vsega začetka spremljam nasvete. Seveda se tudi potrudim in jih skušam upoštevati. Včasih mi uspeva bolj, drugič manj. Ko mi manjka motivacije, si pa spet preberem kak članek in spet dobim voljo in se potrudim. Saj delam nekaj dobrega zase.

Zdaj se trudim, da res pojem obrok vsake tri ure in priznam, da je včasih zelo težko ker niti nisem lačna in res pozabim na hrano.
Oglašam se pravzaprav zato, ker sem ena tistih, ki nisem verjela, da se lahko bolje počutim ali celo shujšam, če jem večkrat dnevno. Ves čas je prisoten strah, da se bom zredila in do nedavnega sem bila prav ponosna nase ko sem izpuščala obroke.
Z Majo sva precej podrobno analizirali moj način prehrane in zdaj, ko jem normalno (po starem razmišljanju preveč), se počutim bolje in tudi kile gredo dol! :D In opažam tudi, da zdaj res postanem lačna, ko mine 3 ure od obroka, poleg tega pa pojem manj v enem obroku kot bi sicer.

Tako da se res zahvaljujem Maji tudi v imenu vseh svojih sodelavk, ki pridno spremljamo vse novice na tej zelo zanimivi in koristni spletni strani. Hvala, ker nam odpiraš oči s tako preprostimi navodili in nam daješ motivacijo.
In nestrpno pričakujemo, kdaj pride kakšna nova objava. Če lahko namignemo, rabimo še eno 'brco', da bi nas spravila migat. ;)
Claudy

Vrni se na Spremenjen način prehranjevanja

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost