PILATES - pojasnilo

Karkoli novega se bo od danes naprej zgodilo na spletni strani ZDRAVJE JE ZABAVNO, bo objavljeno v novicah in tukaj na forumu z namenom, da novosti lahko komentirate tudi vi.

PILATES - pojasnilo

OdgovorNapisal/-a MAJA » 18. sep 2012 22:47

PILATESA (ŠE) NI NA URNIKU VADB - je pa PILATES JOGA
Te dni prihaja veliko prijav na pilates in jogo ter s tem povezanih vprašanj: ali je to joga ali pilates, kdaj se začne piltes in kako to, da pilatesa ni na urniku, v oglasu pa je ipd.
Da ne bom več vsakemu posebej odgovarjala na to vprašanje z obširno razlago, sem se odločila, da pripravim odgovor za vse skupaj:

Fit Joga (Pilates Joga, Jogalates): je vadba, ki združuje prednosti obeh - joge in pilatesa. Kdor išče jogijske vaje (asane) jih bo tu našel, saj je J.H. Pilates svojo vadbo razvil iz joge in sta vadbi zato zelo povezani. Vaje izvajamo dinamično. Tako da s tem načinom vadbe zadovoljimo obe vrsti želja po gibanju; tako za jogo kot za pilates. Zakaj pa pilates kot samostojen ni na urniku?

Ko je bil rok za oddajo oglasa, termini za vadbe še niso bili potrjeni. Pričakovala sva več terminov za vadbe. Žal so mengeški prostori zelo zasedeni in imajo vsi redni najemniki prednost pri izbiri terminov. Za naju je ostalo, kar so pač pustili - skoraj nič. Odločiti sva se morala, kaj od vadb obdržati in čemu se odpovedati. Zdaj pa razložiti, zakaj vadbe z imenom pilates ni in pojasniti, da se pilates kljub temu izvaja, le da ima vadba drugo ime. :o

Pred osmimi leti sem opravila mednarodno veljavni izpit za pilates, sledili so še izpiti za pilates z malo in veliko žogo, pilates z elastičnim trakom in pilates stoje. V teh letih sem odvodila veliko ur pilatesa v različnih wellness centrih. Letos spomladi sem to znanje nadgradila še z izpitom JOGALATES. Gre za jogo, ki se jo izvaja po pravilih pilates vadbe. Ta vadba me je popolnoma navdušila in prevzela zaradi svojih prednosti pred tradicionalnim pilatesom. Res se mi zdi škoda vrniti k tradicionalnemu pilatesu in ignorirati prednosti joge. Vendar ni problema: če se pokaže potreba in zares tako velika želja po tradicionalnem pilatesu (vsaj 10 rednih prijav), bomo našli tudi termin za pilates.

ZNAČILNOSTI PILATESA:
a) aktivacija mišic trupa (trebušne, hrbtne mišice, prepona, mišice medeničnega dna)
b) zavestna kontrola gibanja
c) koncentracija, osredotočenost
d) pravilno dihanje
e) Joseph H. Pilates je vaje za svojo vadbo vzel iz joge in jih nekoliko prilagodil namenu svojega dela (rehabilitaciji plesalcev)

Več o značilnostih joge najdete tukaj: http://www.zdravje-zabava.com/Vadba/vsebina.php?id=38

FIT JOGA (zdaj preimenovana v PILATES JOGA):
a) upošteva vse prej omenjene značilnosti (a-d)
b) ker je J.H. Pilates prevzel vaje iz joge, gre pri tej vadbi za popolnoma iste vaje, le da imamo večji izbor in manj omejitev
c) razlike pri Pilates Jogi v primerjavi s tradicionalnim pilatesom in tradicionalno jogo (BOLJŠE):

:P Pilates je nekatere vaje zelo omejil zaradi specifičnih okoliščin, za katere so bile vaje pripravljene. S tem se nekaterim jogijskim vajam odvzame celotna amplituda gibanja in se gibanje omeji, kar je škoda. Pri PILATES JOGI to pomanjkljivost pilatesa odpravimo. Vaje pri pilates jogi so mnogo bolj funkcionalne kot pri tradicionalnem pilatesu.

:P Tradicionalna joga največkrat ne upošteva v zadostni meri nekaterih vidikov, ki jih je izpostavil Pilates (aktivacija pomembnih mišic, nadzor nad gibanjem, varnost). Tudi za to je pri PILATES JOGI poskrbljeno.

:P Joga je mnogo več kot vadba in ponuja mnogo več kot sam pilates (možnost energijskih vaj - po želji, brezplačno)

Upam, da sem za vas dovolj verodostjna oseba. Dejstva navajam iz izkušenj in vem, kaj govorim ;)

Predlagam, da vsi, ki vas zanimata pilates in/ali joga, pridete pogledati našo PILATES JOGO (Fit Jogo) in se prepričate, da gre za isto vadbo, le da vsebuje določene 'izboljšave'. Prvi obisk je brezplačen, tako da nimate kaj izgubiti. Povratne informacije vadečih, ki so prišli na FIT jogo, so naravnost navdušujoče :)
Pravim pa, da se lahko organizira termin pilatesa - seveda ob zadostnem številu prijav. Možen je tudi dogovor za osebne individualne treninge.

V upanju, da se kmalu vidimo, vas lepo pozdravljam,
Maja Sršen
http://www.zdravje-zabava.com
prijave: zdravje.zabava@gmail.com
MAJA

Vrni se na Novosti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov